Tudja meg, mit nevezünk Dorsalgia-nak!

Meg kell különböztetni a krónikus vagy kifejlett, igen gyakori hátfájást (vagy dorsaslgia századunk betegségévé vált), a hirtelen éles fájdalmaktól, melyeknek különböző okai lehetnek, de gyors vagy sürgős segítséget igényelnek.

A háti gerincoszlop egy nagyon rugalmas szerkezet, mert a test hajlását kell biztosítania, és ugyanakkor nagyon szilárd, hogy elbírja a törzs súlyát, és zárja álló helyzetben, járásnál és különböző erőkifejtéseknél a mechanikus feszültségeket.

Ezt a szilárdságot a nagyon szoros és erős ínszalagok biztosítják, melyek összekötik a csigolyákat egymás között és a gerincoszlopon elől és hátul elhelyezkedő izmokat, a gerincoszlopot egyenesen tartva – Mint ahogy az árbockötélzet teszi a vitorlázattal.

A hát fájásai tehát az izmokból vagy a csigolyák közötti gerincagyból kiinduló idegekből keletkeznek. De a fájdalom vonatkozhat a mellkas falára és a mellüregben lévő szervekre is: tüdő, mellhártya, szív és erek, de még a szomszédos szervek is.

Nem kell saját magunknak megpróbálni felállítani a diagnózist!

Azonban elemezni kell a fájdalmak jellegét és előfordulási módját, az orvos sürgős hívásának a megítéléséhez.

A hátfájásoknak igen gyakran nincs sürgősségi jellege, és a következő zavarokhoz kapcsolódhat:

A gyakran diffúz, lázas összetörtség érzése érinti a veséket és a lábakat is, és megfázáshoz vagy más vírusos illetve mikrobás fertőzéshez kapcsolódik.

A hátblokáddal járó végtagfájások gyakoriak egy sporttevékenységet vagy nehéz barkácsolást (rossz pozícióban végzett munka, favágás, nehéz zsákok cipelése) követően. Ezek banális fájdalmak és nyugtatóval folytatott pihenés után megszűnnek. Ha tartósak, masszázs alkalmazása hasznos lehet.

Ha a fájdalomhoz blokád kapcsolódik, és az a vesék felé halad, ugyanilyen eredetű lumbágóról van szó.

A légzést és alvást zavaró, és félig ülőhelyzetben folytatott alvásra késztető, lokalizált fájdalmat bordaközi idegzsába vagy vírusos izombántalom (csípőízületi fájdalom) okozza: Fájdalomcsillapítóval néhány napon belül gyógyul.

A következő esetekben gyorsan kell hívni az orvost:

Ismert artériás vagy koszorúér veszélyeztetett személynél, egy hirtelen hátfájás atipikus szívinfarktust is jelenthet. Természetesen, ha az állkapocs vagy a kar felé kisugárzó fájdalomhoz heves összeszorulás érzete kapcsolódik, a kockázat világosabb: mindkét esetben sürgősen hívni kell a mentőket.

Egy megrázó hátfájást lehet, hogy aorta leszakadás okozza, ami ritka, de súlyos (az aorta falának felszakadása) és sürgős kór-házba vitelt indokol!

Az egyik oldalra korlátozódó hirtelen fájdalom, amely köhögésre fokozódik, légmellet jelenthet.

Láz, légzészavar, köhögés esetén a fáj-dalom tüdőgyulladást, gócos tüdőgyul-ladást, mellhártyagyulladást  vagy tüdőembóliát is jelenthet.

Ha a fájdalom a jobb vállra korlátozódik és összekapcsolódik a jobboldali bordák alatti fájdalommal („pántszerű” fájás), epegörcs rohamról – főként epekőkőhordozóknál -, heveny epehólyaggyulladásról  vagy még máj daganatról lehet szó!

Mindezekben az esetekben gyorsan kell hívni az orvost, hogy ne mulasszunk el egy sürgős orvosi segítséget!

Ha a fájdalom tartós, röntgenes, CT, MRI-s reumatológiai vizsgálattal kell megkeresni az okot, melyek pl. a következők lehetnek:

  • sokízületi gyulladás,
  • csigolyaízületi gyulladás,
  • ízületi betegség,
  • porckorong sérülés,
  • az ideg-gyökerek összenyomódása,
  • gerincdaganat,
  • töréses csontritkulás…

Valójában nagyon gyakoriak a tartós fájdalmak, a következő okok miatt: rossz munkavégzési pozíció, életmód, elégtelen alhasi izomzat, de a stressz, szorongás stb. is.

Gyereknél a hátfájást gyakran növekedési fájások vagy szkoliózisos (gerincferdüléses) testtartás okozzák: gyógytornás mozgásterápia lehetséges.

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

30

MozogjunkJobban.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]