Mit tehetünk a porckorong degeneratív elváltozása esetén?

A porckorong degeneratív elváltozását (folyadékvesztés miatti rugalmasságcsökkenését) az öregedés természetes velejárójának tartják. A csigolyákat zselészerű anyaggal kitöltött puha korongok választják el egymástónyaki-gerinc-nyakl. Ezek segítik a gerinc előre, hátra, oldalra hajlását és forgatását. Szerepet játszanak továbbá a gerincoszlop kitámasztásában, a mozgással járó ütődések tompításában, és a testre ható, állandóan változó erők elosztásában.

Mi okozza a problémát?

Az idő előrehaladtával a korongok „megkopnak”, ezért a gerinc merevebbé válik, veszít stabilitásából, így gyulladás, fájdalom és gyengeség léphet fel. Érdekes módon, a porckorong degeneratív elváltozása nem mindenkinél okoz tüneteket.

Nem árt tehát meggyőződnie arról, hogy ez az állapot önnél is fennáll-e. Ha a háta fokozottan sérülésveszélynek van kitéve, külön óvintézkedésekre van szüksége, hogy azokat elkerülhesse. Ha már diagnosztizálták a „porckopást”, és aggódik miatta, beszéljen orvosával.

Műtéti eljárással is helyreállítható az érintett gerincszakasz stabilitása, ám csak az esetek kis részében szükséges a műtét. Mielőtt azonban ilyen radikális megoldást választana, érdemes megerősítenie a kérdéses porckorong körüli támasztóizmokat és kötőszövetet.

Mit tehetünk ellene?

A porckorong elfajulását visszafordítani nem lehet ugyan, de sokat segít a környéki izmok és kötőszövetek ellazítása és a keringésük normalizálása. Ne feledkezzen meg az elegendő folyadékbevitelről sem. A mozgás és az izomlazítás megkönnyítésére vegyen be valamilyen enyhe, lehetőleg nem szteroid gyulladásgátlót (amilyen az ibuprofen vagy a naproxen).

Végezze el a nyújtógyakorlatokat. Közben óvatosan és lassan mozogjon. Mindegyikből 10 ismétlést tűzzön ki célul. Sok kicsi mozdulat sokra megy, tehát ne legyen türelmetlen. A nyújtásoknak nem szabad fájdalmat okozniuk. Utána fontos az izmok erősítése is, hogy levehessék a porckorongra nehezedő terhelést.

Amikor az első gyakorlatot teljesítette, tíz percre tegyen jeges borogatást a fájós részre (deréktájra nem tanácsos a vese közelsége miatt). Folytassa a nyújtást, és ha jónak látja, ismételje meg többször a borogatást, egészen addig, amíg a fájdalom nem enyhül, és helyre nem áll a mozgásterjedelme.

Amikor a nyújtással és az erősítéssel is végzett, feküdjön hanyatt, tegyen egy törülközőt a nyaka és a háta alsó része alá, és maradjon így egy darabig.

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

30

MozogjunkJobban.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]