Mit kell tudni a gyulladásos eredetű gerincfájdalomról?

Habár a fertőzéses eredetű gerincfájdalom nem túl gyakori, mégis foglalkozni kell vele, mert az esetek jelentős részében későn ismerik fel. Statisztikák szerint az első tünetek után 1-3 hónap telik el a pontos diagnózis megszületéséig. Ez igen hosszú idő, figyelembe véve, hogy még ma is életveszélyes betegségről van szó, amely szakavatott kezekben könnyen és egyértelműen diagnosztizálható, és eredményesen gyógyítható.gerinc

A gyulladás érintheti a csigolyák közti porckorongot, ilyenkor discitisről beszélünk. Ha csak a csigolyák érintettek, spondylitisnek hívjuk az állapotot. Amennyiben a porckorong és a csigolya is megbetegszik, spondylodisátisről beszélünk.

Mi váltja ki?

Alapvetően két kórokozó csoport okoz fertőzéses gerincbetegséget: az egyik a tuberculosis, a másik pedig az ún. gennykeltő baktériumok csoportja. A tbc ugyan viszonylag ritka betegség, de rossz szociális körülmények között növekszik a gyakorisága, így hazánkban is előfordul a tbc-s spondylitis.

A másik csoport a gennykeltők által okozott fertőzés, amely elsősorban legyengült szervezetű embereket (pl. AIDS-fertőzötteket, időseket) támad meg, de előfordulhat egészséges embereknél is. Sajnos ma leggyakrabban műtétek során keletkezik fertőzés, ami alól a gerincműtétek sem kivételek.

Ezért különösen megfontolandó az idős, rossz egészségű betegek gerincműtéte. A gennyesedés tályoghoz, azaz burokba zárt és gyakran nyomást okozó gennygyülemhez vezethet.

Milyen panaszokat okoz?

A tünetek általában lassan, lappangva fejlődnek ki, ezért is nehéz időben felismerni a betegséget. A legjellemzőbb panasz a fokozódó, fekvésre, nyugalomba helyezésre erősödő fájdalom.

A csontpusztulás növekedésével terhelésre fokozódik a fájdalom, és ha ideggyököt is érint a gyulladás vagy tályog, típusos lesugárzó fájdalom vagy a nyaki-háti szakaszon gerincvelői kompresszió (gerincvelőt érő nyomás) is kialakulhat. Meglepő módon láz nem mindig jár a betegséggel. Az érintett csigolya ütögetése azonban szinte mindig erős fájdalmat okoz.

Hogyan diagnosztizálható?

A kivizsgálás az érintett rész MR-vizsgálatából, laborvizsgálatokböl és a kórokozó kitenyésztéséből áll (vérből, sebváladékból vagy célzott punkció útján). A hagyományos röntgen csak ritkán és közvetetten ad információkat, ráadásul a tünetek megjelenése után csak 10-14 nappal.

Az MR-vizsgálat ezzel szemben azonnal és pontosan megmutatja az elváltozást. A gyulladásos kórképekre a CT kevésbé érzékeny vizsgálat. Ezért csináltat az orvos a betegről a nem típusos gerincfájdalmak esetében MR-felvételt.

A laborvizsgálatoknál az ún. gyulladásos paraméterek (fehérvérsejtszám, süllyedés, CRP) emelkedése egyértelművé teszi a betegséget. A kórokozók kitenyésztése az eredményes kezelés elengedhetetlen feltétele.

Hogyan kezelhető?

A gyulladásos gerincbetegség kezelése általában konzervatív: a beteg ún. széles spektrumú antibiotikumokat kap, általában többet kombinálva. A gyógyszeres kezelés hónapokig tart, 3-12 hónapig a kórokozó típusától függően. A beteg gerincszakaszt merev, műanyag fűzőben rögzítik a fájdalom elmúlásáig.

Műtéti megoldásra az esetek 1/3-ában van szükség. Akkor kell az operációt választani, ha a gyulladás vagy tályog gerincvelői vagy ideggyöki nyomást okoz, vagy instabilitás alakul ki. Szintén műtét javasolt, ha a megfelelő antibiotikumos kezelés ellenére nem javul a beteg állapota, illetve ha a gyulladás kibírhatatlan fájdalommal jár.

Többféle beavatkozás alkalmazható, az egyszerű diagnosztikus punkciótól kezdve a tályog eltávolításán és a fertőzött rész kitakarításán át egészen a gyulladt szakasz stabilizálásáig.

A gyulladásos gerincbetegségek – amennyiben nem ismerik fel jelenlétüket – potenciálisan életveszélyes megbetegedést okozhatnak, de a diagnózis birtokában igen jól és maradvány tünet nélkül gyógyulnak.

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

30

MozogjunkJobban.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]