Mi jellemző az oszteoartritiszre?

Mire időskorúak leszünk, legtöbbünknél egy vagy több nagy ízületben kialakulnak az oszteoartritisz (degeneratív csont- és ízületi gyulladás) jól kivehető tünetei. Ennek a kórállapotnak az oka, hasonlóan az artritisz legtöbb egyéb formájához, ma még nem ismert.

Nem kétséges azonban, hogy az ízületeket érő állandó trauma igen fontos az oki tényezők sorában. Ez valószínűleg az életkor előrehaladtával az ízületekre háruló fokozott terheléssel áll kapcsolatban, hosszú, aktív élet során ugyanis elkerülhetetlen, hogy ízületeink elhasználódjanak.

Azokban az emberekben, akiknek egyes ízületei életük során nagyobb megterhelésnek vagy gyakori apró repedéseknek, szakadásoknak voltak kitéve, sokkal nagyobb valószínűséggel fejlődnek ki az oszteoartritiszre jellemző kóros elváltozások:

  • A fedőréteg hiányában a mozgáskor szükségszerűen bekövetkező dörzsölődés mértéke fokozódik,
  • Az ízület mozgástere beszűkül.
  • A mozgás fájdalmassá, esetenként erős dörzsölődés következtében hallhatóvá is válik. Az ízület csökkenő használata miatt a környező izomzat gyengébb lesz, ezáltal kevésbé lesz képes az ízület rnozgatására és megtámasztására. izuleti-gyulladas-artrozis-porckopas-10
  • A későbbi szakaszokban torzulások fejlődnek ki, a környező izmok merevek és kötegesek lesznek, emiatt az ízület normális funkciójában további károsodások következnek be.
  • Igen gyakori a csípő és a térd károsodása, amikor is a fájdalom miatt a betegnek nehézkessé esik a járás.
  •  A vállízület elváltozásai pedig a napi teendők ellátásában jelentenek komoly nehézségeket. A
  • A gerinc károsodása is elég gyakori. A rendellenes állapot korai szakaszában fájdalomcsillapító tabletta bevétele elegendő lehet az ízületek további rendeltetésszerű használatának biztosítására. Speciális gyakorlatokkal, (mondjuk gerinctornával, fizioterápiával) továbbra is fenntartható az ízület funkciója, aktivitása.

Amennyiben az ízületi elváltozások oly mértékig súlyosbodnak, hogy a normális terhelés is fájdalmat okoz, ortopéd sebészhez kell fordulni, aki ízületi protézis beépítésével is foglalkozik!

A modern sebészet egyik legnagyobb vívmányát jelentik azok a csípőbe beépített kombinált fém- és műanyag protézisek, melyek valóban sok beteg számára teremtették meg az aktív élet meghosszabbításának feltételeit. Sajnos, az új ízületek nem olyan tartósak, mint a természetes „eredetiek”, ezért általában mintegy 10 év elteltével szükségessé válhat cseréjük!

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

30

MozogjunkJobban.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]