Mit nevezünk kifózisnak?

Jobbra látható a kifózisos görbület

Kyphosison (ejtsd.: ‘kifózis’), vagyis púposságon a háti gerinc nyílirányú, fokozott abnormális görbületét értjük.

A hanyag tartás miatti görbület

A hajlott, púpos hát egészen egyszerűen a rossz tartás miatt is kialakulhat. Ha valakinek gyermekkorban gyenge a hasizma, és nem húzza ki magát, hanem folyton összegörnyed, a gerinc melletti szalagok – azaz a csigolyákat összekötő kötőszövetek – megnyúlnak. Ez az elváltozás olyan mérvűvé válhat, hogy ennek következtében a gerinc a természetesnél jobban meghajlik. (Ezért szajkózzák a szülök folyton: „Húzd ki magad!”)

A kifózis általában tinédzserkorban jelentkezik.

Milyen okok állhatnak a kifózis hátterében?

»» Lányok között gyakrabban fordul elő, talán mert szégyellik, hogy nő a mellük, és próbálják minél jobban takargatni. De az is lehet, hogy a fejlődő mellek nagyobb terhelést jelentenek a hát számára. A tartás ezután nagyon könnyen állandósul, és a gerinc hajlata rögzül.

»» Fájdalmat legtöbbször nem okoz, de mint minden abnormális görbület, problémák forrása lehet, ahogy a gyermek növekszik – Szerencsére sok gyereknek azonban sikerül „kinőniük”, és megszokják az egyenes testtartást.

»» A gyenge hasizmokon kívül a feszes térdhajlítók (a térd mögötti izmok) is hozzájárulhatnak a görnyedt tartáshoz.

Ezek korrigálásával – a hasizmok megerősítésével és a térdinak kilazításával – jelentős javulás érhető el. Mellesleg a gyenge has és a merev térdhajlítók az ülő életmód jellegzetes velejárói. Ezek a tünetek a legtöbb olyan embernél megfigyelhetők, akik a nap nagy részét íróasztal mögött töltik.

Mi történik, amikor egy rossz tartású kamasz felnő?

Mivel a mellkasi gerincszakasz természetesen is hátra görbül, a hát izmainak és lágy szöveteinek gyengesége vagy esetleg a nagyobb mellek miatt az illető még jobban előregörnyed.

Felnőttkorban a tartási kyphosis már fejfájást, hátfájást és ízületi fájdalmakat is előidézhet. Ha még valamelyik csigolya is megsérül vagy megbetegszik, először az elülső (vagyis a mellkas felé néző) széle károsodik, ami még kifejezettebbé teszi a gerinc görbületét. (A fokozott vagy előrehaladott kyphosist az elöregörbülö váll és a beesett mellkas jellemzi.)

Veleszületett kyphosis

Előfordulhat, hogy a gerincoszlop nem fejlődik ki rendesen az anyaméhben. A csigolyák abnormitása mellett ez azt is jelentheti, hogy két csigolya között egy csont alakul ki, amely egyre kifejezettebb púpot idéz elő, ahogy a gyermek növekszik.

A ‘spina bifida‘ nevű rendellenességgel (a csigolyaívek záródási hiányával) világra jött gyermekek gyakran ráadásul még súlyos kyphosisban is szenvednek. Ez az állapot csak orvosi és sebészi módszerekkel kezelhető. A beavatkozásra általában még ötéves kor előtt sor kerül.

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

61

MozogjunkJobban.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]