Ismerkedjen meg a csigolyaízületi gyulladással

Külön csoportot alkotnak azon ízületi gyulladásos megbetegedések, amelyeknek az oka az ízületet alkotó csontokra tapadó inaknál vagy ínszalagoknál jelentkeizuleti-gyulladas-artrozis-arthritis-05ző hiba. A legismertebb és leggyakoribb ilyen betegség a merevséget okozó csigolyaízületi gyulladásamely főként fiatal és középkorú férfiaknál lép fel (nőknél tízszer ritkább). Ez a betegség már hosszú évszázadok óta pusztít.

Egyiptomi múmiákról készült röntgenfelvételeken is fölfedezték a csigolyaízületi gyulladásra jellemző elváltozások nyomait. A reumatológusok azonban csak az utóbbi tizenöt-húsz évben ismerték fel, hogy ez a betegség nem azonos a reumás sokízületi gyulladással, noha sok tekintetben hasonlít ahhoz.

betegség kezdetén gyakori a téves diagnózis és a helytelen kezelés, mert a tünetek könnyen összetéveszthetők a csigolyaközi porckorong elmozdulásának tüneteivel.

A súlyos csigolyaízületi gyulladást azonban nem nehéz felismerni!

A gerincoszlop merev, sok esetben kérdőjel alakban görbült. Járás közben a beteg nehezen emeli fel a fejét. jóllehet ülő helyzetben nem látszik rajta semmiféle rendellenesség.

A merevséggel járó csigolyaízületi gyulladás a jelek szerint genetikai eredetűmert családon belül halmozottan hússzor gyakrabban fordul elő, mint a népesség egészében, szórványosan. Emellett bizonyos etnikai összefüggésekre is fény derült. Egyes amerikai indián törzseknél különösen nagy arányban jelentkezik a betegség, ugyanakkor Japánban ritka, Fekete-Afrikában pedig gyakorlatilag ismeretlen. 

A betegség a csonthoz tapadó rostos szövetben lép fel (nem az ínhártyában, mint a reumás ízületi gyulladás), és nem is terjed azon túl. Egyes ízületeknél (a lágyékkeresztcsonti ízület is ilyen) az előfordulást nem annyira egy speciális hártya, hanem inkább rostok kötege teszi lehetővé.

Az idő múlásával a hát alsó részére korlátozódó merevség és fájdalom átterjedhet a többi ízületre is

Ilyenkor a beteg azt érzi, hogy a bántalom eluralkodik a felsőbb csigolyáin, sőt olykor még a mellkasában is fájdalmat érez, ha köhög. Kezd nehezére esni, hogy lehajoljon, amikor fel akar venni valamit a földről. Nem ritka, hogy éles fájdalmat érez a szegycsont két részét összekapcsoló mellkasi ízületben. És az sem ritkaság, hogy a csigolyaízületi gyulladásban szenvedő beteg tévesen szívbántalomra gondol.

Nincs kizárva, hogy a csigolyaízületi gyulladás legnagyobb próbatételt jelentő tünete pszichológiai természetűA beteg úgy érzi, mintha csapdába esett volna.

Előfordul, hogy csak évek múltán sikerül biztonsággal diagnosztizálni a betegséget, és ez nagyon is érthető, mert tünetei igen könnyen összetéveszthetők a lumbágó, az isiász vagy egyszerűen a levertség tüneteivel. Felléphet azonban egy igen különös tünet is: a szivárványhártya gyulladása. Ha tehát valakinek vörös a szeme, ágyéki fájdalmai vannak, merevek az ízületei és rossz a közérzete, forduljon orvoshoz, s számítson rá, hogy reumatológiai vizsgálatokra fogják küldeni. 

A csigolyaízületi gyulladás jóllehet igen gyakori és olykor súlyos tud lenni, általában azonban nem akadályozza meg a beteget abban, hogy teendőit ellássa. Az ilyen bajban szenvedők többsége úgy él, mint bárki más, csak bizonyos korlátozásokkal kell megbékülnie. 

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

30

MozogjunkJobban.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]