Így járhatunk utána a fájdalom pontos forrásának!

A nehézség, hogy a fajdalom forrásának a nyomara bukkanjunk, abban rejlik, hogy a fájdalmat előidéző folyamatok bonyolultak, így a fájdalom átsugározhatpéldául a vállból a karokba. Ezen túl mindenki sajátos fajdalombíró kepésséggel rendelkezik, mely testi és lelki állapotától függően jelentősen ingadozhat.

Az önvizsgálat

Rögtön az elején fel kell tennünk 1-2 kérdést magunknak: ‘Tulajdonképpen melyik testrészem fáj, netán egy izom vagy egy ízületi tok, vagy esetleg egy porc?’, ‘Mikor jelentkezik tipikusan a fájdalom?’, ‘Mi váltja azt ki?’.

Ne essünk azonnal kísértésbe, hogy az első említett tünetből, melyet esetleg magunkon felfedezni vélünk, azonnal következtetéseket vonjunk le.

Ellenőrizzük tapintással is!

Tapogassuk ki mi magunk izmainkat megfeszített állapotban a fájdalmas helyen, és annak környékén. Tapintsuk meg mozgás közben is. Némely fájdalom nyugalmi állapotban megszűnik, de mozgás közben “érezhetővé ” válik. A fájó csontkitüremkedések is elbújhatnak bizonyos testtartásnál az izmok alá, más esetben pedig előbukkannak

– Próbáljuk meg nyugalmi állapotban a fájdalom kiindulópontját valóban felfedezni!

Nyak- vagy karfájásnál tapogassuk meg a vállat is. Gyakran az egyik váll reagál nagyon erős fájdalommal a nyomásra, habár normálisan a karunk fáj. Tehát a fájdalom ez esetben csak kisugárzik. 

Tisztázzuk a részleteket:  A kérdések (a lehetséges válaszol példáival együtt) tehát (H. Frisch nyomán), melyeket minden ok felderítésnél fel kell tennünk önmagunknak, a következők:

  • Milyen a fájdalom? – Tompán sajgó, élesen szúró, hasító, fokozatosan erősödő, mondhatni áradó.
  • Mi fáj? Ízület, a külső ízületi tok, az erősítő szalagok, vagy az ízületekhez csatlakozó inak. Fájhat továbbá a különlegesen érzékeny csonthártya, illetve az izmok. Éppen úgy némely bőrfelület is, melybe a test mélyéről kisugárzik a fájdalom.
  • Mikor jelentkezik a fájdalom? – Például “ébresztőül” kora reggel, vagy éjszaka, huzamosabban. Hosszabb, változatlan testtartásban való ülés után, munka közben terhelésre vagy ha már elfáradtunk, mozgás közben, illetve köhögésnél, mellkasi nyomásérzettel kísérve. 
  • Mi okozza a fájdalmat? A helytelen testtartás vagy a helytelen terhelés, egyes csigolyák túlmozgatása vagy mozgásuk korlátozása, izomfáradtság, nyújtás vagy szorítás, izom- vagy ínrándulás következtében, illetve hideg és nedvesség hatására lép fel.
  • Hogyan reagál testünk a fájdalomra? – A testszövetek az irritációra különböző mértékű gyulladásokkal válaszolnak, tehát főként duzzanattal, melegséggel, kipirulással – és természetesen fájdalommal. A szervezet megpróbálja a károsodást helyreállítani, ezáltal automatikusan kiváltott, erős izomfeszültség lép fel.
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

61

MozogjunkJobban.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]