Amivel érdemes tisztában lennie mindenkinek az időskori elesésekkel kapcsolatban!

Időskori elesések legfőképpen hetvenöt vagy nyolcvanéves kor után gyakoriak. Különböző okai vannak, és az időskorúaknál mindig utólagos kockázatokkal járnak.

Az elesések gyakran egy rosszullét vagy egy rövid ájulás során következnek be. Rossz látás, bizonytalan járás vagy szédülés, izomgyengeség, az ízületek megmerevedése, egy kis figyelmetlenség vagy aluszékonyság is okozhatja, főként, ha az idős személy éjszaka felkel.

A serkentő, nyugtató vagy altató gyógyszerek szedése növelheti a kockázatot! A magas vérnyomás elleni gyógyszerek túladagolása lehet felelős az alacsony vérnyomásért, álló helyzetben, amely kedvez a rosszullétnek és így az eleséseknek is.

Legyünk körültekintőek!

Az elesések megelőzése nyilvánvalóan a rosszullétek és ájulások okainak a kezelését jelenti. Ellenőrizni kell a látást is, javítani kell tornázással az egyensúlyt és az izomfeszültséget.

A lakóteret érdemes körültekintően rendezni: a helyiségek éjszakai megvilágítása, támaszkodókorlátok a fürdőszobában és a vécékben, ütésgátlós padlószőnyeg, a szőnyegek rögzítése stb… A hiúság ellenére fel kell szerelkezni egy éjjeliedénnyel is!

Sajnos egyes esetekben az elesések fokozzák az időskorúak elhalálozási kockázatát ⇒ Ezek oka leggyakrabban a combnyaktörés, ami mindig súlyos, mert az orvosi beavatkozást és a műtétet követő hosszas ágyban fekvés miatt fennáll pl. a súlyos visszérgyulladás és a tüdőembólia kockázata.
Egyéb kockázat lehet a koponya vagy a belső szervek vérzése vagy vérömlenye, főként, ha az illető véralvadásgátlót szed.

A megismétlődő elesések ezenkívül oda vezetnek, hogy az időskorú kerüli a kimenetelt és csaknem állandó segítségre van szüksége: Ezért gyakran fordul elő, hogy intézetbe vagy kórházba utalják, ahol ágyhoz kötik, hogy elkerüljék az elesést…
Kockázatot jelen még az állandó nyugtalanság, a kiszáradás, a felfekvések és a különböző, néha halálos fertőzési komplikációk.

Az elesések megelőzése az időskorúak autonómiájának és hosszú életének a megóvását jelenti!

Mivel magunk is lehetünk elesések alanyai vagy a környezetünkben levő ilyen egyénekről van szó, ne vegyük sohase könnyen ezeket az incidenseket! Az elesések legjobb kezelését a megelőzés jelenti!

Diagnózis és orvosi kezelés

Az elesést követően az orvos zúzódást, vérzést vagy törést (néha fájdalommentes) keres, és javasolja, hogy a beteg a lehető legkevesebb ideig maradjon fekve.

Főként az elesések okát vagy okait próbálja megtalálni, ami lehet a túlzott gyógyszerfogyasztás, szívritmuszavar (tachycardia, különböző aritmiák vagy szívkihagyások a huszonnégy órás elektrokardiogramos rögzítésnek köszönhetően kimutathatók).

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

30

MozogjunkJobban.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]