Hogyan degenerálódhatnak a gerinc porckorongjai?

A kor előrehaladtával a gerinc legalsó szakaszában fokozódó igénybevétel a korongok nagyfokú elfajulásához vezet. Leggyakrabban mégis az 5. lumbális csigolya és a keresztcsont (sacrum) közötti korong, az úgynevezett L5-S1 korong megy tönkre. Ez lassan nemcsak degenerálódhat, hanem normál határai mentén meg is repedhet, kiöntve zselatinszerű tartalmát a környező terekbe, ahol idegek futnak.gerincferdules-gerinctorna-gerincserv-04

Előidézheti ezáltal a lábhoz vezető ideg izgalmát, amit isiásznak, ülőidegzsábának hívunk. A második, degenerációra leginkább hajlamos az L4-5 korong. A legfelső ágyéki korong viszont legkevésbé fajul el az alsóbbakhoz képest. Nemcsak gyakrabban degenerálódik az alsó gerincszakasz, mint az ágyéki gerinc más részei, de napról napra érik mértéken felüli fizikai terhelések is. Valamennyiünknél bekövetkezik ilyen fokozott feszültség a gerinc alsó részén: előle nincs menekvés!

Alsó ágyéki feszültségek fordulnak elő a csontokat és korongokat körülvevő lágy szövetekben. Fölég szalagok sorolandók ide és a gerincet mozgató izmok inas tapadásai, kötései. Ezeknek a fájdalomra érzékeny struktúráknak az idült meghúzódása vagy feszültsége jelenti a változékony alsó háti fájdalom szokványos okát.

Közvetlenül az ágyéki csigolyák mögött van a gerinccsatorna – egy a csigolyák és a gerinc kis ízületeit képező csontok elülső felszíne között kialakult rés -, melynek oldalsóhátsó kivezető nyílásain keresztül a gerincidegek megtalálják az utat a test alsó részei és a lábak felé.

A gerinccsatorna mögötti csontképletekből tevődik össze tehát a csatorna hátsó fala, és ezek ízületekkel kapcsolódnak egymáshoz. Az utóbbiak teszik lehetővé, hogy a gerinc simán és irányítottan mozogjon. Ezek az oldalirányú kisízületek körülbelül olyan méretűek, mint az ujjainkon lévő ízületek, és igen nagy a jelentőségük a hát problémáinál.

A lordózis, vagyis az ágyéki gerinchajlat fokozódása a kisízületek „összezáródásához” vezet, a köztük lévő rés beszűküléséhez. Ennek következtében a kisízület külső borítása, tokja igen nagy feszülés alá kerül, s talán így stimulálja az ízületi tokban lévő fájdalomérző idegeket. Az ilyen kisízületek a normális végkitérésükhöz közeli helyzetben vannak.

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

30

MozogjunkJobban.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]