Amit tudnia érdemes a gerinccsatorna szűkületről!

Sokan keresik fel a rendelőt gerinccsatorna-szűkülettel (latinul spinalis stenosis), és a látogatás számos esetben operációval végződik. Érdemes tehát megismerkedni a tünetekkel, a betegség okaival és a kezelés lehetőségeivel.

Okok

A köznyelv gyakran csigolyameszesedésnek vagy egyszerűen csak meszesedésnek hívja ezt az állapotot, amelyet az orvosok spondilózisnak is neveznek. Az elnevezés arra utal, hogy a gerinccsatornát meszes csőrök szűkítik be, és az idegeken kialakuló nyomás okozza a tüneteket.

Leggyakrabban az ágyéki (lumbális) szakasz érintett, de sokszor fordul elő a gerinc nyaki részén is.

A csőrképződés oka, hogy egy vagy több szegmentum a porckorong-degeneráció miatt instabillá válik, és a szervezet az instabilitást csontos csőrök növesztésével igyekszik ellensúlyozni. Ez idővel sikerül is, de a folyamat beszűkíti a gerinccsatornát, és nyomási tüneteket okozhat a gerincvelőn (nyaki és háti szakaszon), az idegfonaton (ágyéki szakaszon) vagy a kilépő ideggyökökön.

Az ideggyököket hátulról csontos csőrök, elölről pedig a porckorong nyomja. A gerinccsatorna-szűkület (oldalt, amerre a nyíl mutat) becsípi a kilépő ideggyököt

Tünetek:

A spondilózis tünetei nagyon hasonlítanak a porckorongsérv tüneteire, de azért van némi különbség:

A gerinccsatorna-szűkület tünetei lassan, évek/évtizedek alatt, fokozatosan alakulnak ki. Jellegzetes panasz az ún. spinalis claudicatio vagy ágyéki gerincszűkület, amikor a beteg sétál, bizonyos távolság (100-200 m) után pihennie kell, mert a dereka vagy a lába elkezd fájni, illetve a lába elgyengül, erőtlenné válik. Ez a tünet hasonlít az érszűkület által keltett dysbasiáboz, néha össze is keverik őket, holott viszonylag egyszerű megkülönböztetni e két betegséget.

A gerinc eredetű claudicatiónál az ér pulzálását ki lehet tapintani a lábháton, az érszűkületnél azonban nem. A gerincbetegeknél kerékpározás nem váltja ki a tüneteket, érszűkületben szenvedőknél viszont igen. 1-2 kg-os süly cipelése érszűkület esetén nem súlyosbítja a tüneteket, gerinccsatorna-szűkületnél azonban igen.

Kivizsgálás:

A diagnózis felállítása CT- vagy MR-vizsgálat alapján lehetséges.

Kezelés:

A gerinccsatorna-szűkület kezelése az esetek zömében nem műtéti.

Az aktuális gyulladásos tüneteket gyógyszerekkel, infúzióval, akupunktúrával mérsékelhetőek, és tornával, masszázsokkal erősíthető meg a gerinc izomzatát és mozgékonyságát.

Amennyiben a konzervatív terápia nem segít, és a fájdalom nélküli járástávolság 100 m alá csökken, vagy vizelettartási rendellenesség, illetve bénulásos tünetek alakulnak ki, operációt kell végezni.

A műtét során a gerinccsatornát szűkítő csontkinövéseket eltávolítják, azaz újraalakítják (rekalibrálják) a gerinccsatornát. Érdemes minimál invazív műtéti technikát alkalmazni a minimális szöveti károsodás és a mielőbbi gyógyulás érdekében.

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

30

MozogjunkJobban.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]