Fűző vagy gerinctorna? Mindkettő!

Ha egy épület statikája megbomlik azt kívülről megtámasztják, vagy aládúcolják. Így van ez a gerincünkkel is. Ha a gerinc felépítése, statikája megbomlik, egyre fájdalmasabbá válik, s elsősorban a fájdalom csillapítására fűzőt rendel az orvos. A fűző nagysága a gerincelváltozás kiterjedésének függvénye. Ha csak az ágyéki szakasz fáj, köldökig érő fűzővel lehet elérni a megtámasztást. Ha az elváltozás a gerinc háti szakaszára is kiterjed, akkor már a hát közepéig terjedő fűző viselése javasolt.

A terheléskor viselt támasztó fűző kétségtelenül csillapítani fogja a beteg gerinc fájdalmát. Izomzatunknak közismerten kettős szerepe van: egyrészt az akaratlagos mozgásunkat hajtja végre, másrészt izomzatunk állandó tónusban tartásával biztosítja a gerinc, valamint a végtagok stabilitását. Ha a gerincünket kívülről megtámasztjuk, nyilvánvalóan csökkenni fog a fájdalom, a gerinc izomzata azonban megszokja a külső támaszt, csökken a tónusa is, és a későbbiekben egyre képtelenebb lesz az aktív tartásra.

Ezzel magyarázható, hogy a fűzőviselés mellett rendkívül fontos a gerinctorna is. A beteg gerinc legfőbb támasza az “izomfűző”, de az a beteg, aki támasztó fűző viselésére szorul, soha többé nem hagyhatja el a tornát.

“Felesleges a torna, mozgok én eleget!”

Lehet, hogy akik ezt mondják. eleget mozognak, de mégsem erősítik ágyéki és háti gerincük izomzatát. A derékfájós betegnek gyakran írnak fel ún. “tűzoltó öv”-szerű fűzőt. A derékfájdalom leggyakrabban az alsó két ágyéki csigolyára lokalizálódik. Tulajdonképpen itt nehezedik a legnagyobb súly a gerincre. Ez a magyarázata annak, hogy a súlyemelők edzésen, versenyen “tűzoltó övvel” támasztják meg az utolsó két ágyéki csigolyát. Egyes mérések szerint ha előrehajolva 20 kg-os súlyt emelünk, kb. 430 kg súly nehezedik erre a két csigolyára. Ezért javasolt a súlyemelőknek és a betegeknek egyaránt, hogy ha emelnek, azt ne előrehajolva, hanem a test mellett tegyék.

Ha valamelyik csigolya belső szerkezete sérülés, daganat vagy bármely más megbetegedés következtében fellazul, csak ún. tehermentesítő fűzővel lehet megakadályozni, hogy a csigolya teste ne nyomódjon még jobban össze, ne deformálódjon tovább. Ilyenkor a fűző a medencelapátokon és a fűzőhöz kapcsolt ún. hónaljtámaszon “támaszkodik” meg, így védve a megbetegedett csigolyát az összeroppanástól. A támaszfűzőt általában csak akkor viseljük, ha fizikai munkát végzünk. Éjszakára támaszfűzőt viselni helytelen.

Ne felejtsük: a fűző nagyon hasznos gyógyászati eszköz, azonban ha meg akarunk szabadulni tőle, ezt csak fokozatosan, a gerinc izomzatát erősítő tornával párhuzamosan tehetjük meg.

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

61

MozogjunkJobban.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]