Tudja mit jelöl a ‘fibrozitisz’ kifejezés?

A fibrozitisz kifejezés már jó ideje használatban van. Mint új szót először dr. Gower angol orvos vezette be 1904-ben. Igyekezett értelmet adni az ágyéktáji fájdalomnak vagy lumbágónak. 

Dr. Gower megfigyelte, hogy sok olyan betegének, akik alsó háti fájdalomról számoltak be, nemcsak a szövetei voltak érzékenyek, hanem vastagodás és csomók is megjelentek a bőr alatti zsíros kötőszöveti rétegben. Az volt az érzése, hogy ez a rostos szövet gyulladása, és így született az új szó „fibrozitisz“.

Dr. Gower megfigyelése és következtetései sajnos nem álltak helyt – Az ágyéktáji zsíros és fájdalmas csomók mikroszkópos vizsgálata nem igazolta az angol orvos állítását.

A „fibrozitisz” kifejezés ily módon kegyvesztett lett

Az egészségügyi szakemberek azonban hosszú évekig használták olyan sajgó, fájdalmas jelenség leírására, amelyet nem tudtak kellően megmagyarázni. Mások teljesen elfordultak e szótól, és más neveket használtak a lágy szöveti fájdalmak leírására.

Így a viták ellenére a „fibrozitisz” szó sokak körében használatban maradt, és az idők folyamán sok fontos megfigyelést tettek vele kapcsolatban. A tetőpontot a 70-es évek közepén érték el, amikor a torontói H. Smythe professzor rendet csinált a fibrozitisz körüli dolgok között, a fibrozitiszt szindrómának, tünetcsoportnak tekintve.

Mi jót hozott a kutatás?

Azóta számos kísérletet végeztek. A fibrozitiszt osztályozták és összevetették más reumás rendellenességekkel.

Ma már egy sor lépést ismerünk, amelyeken át eljuthatunk a diagnózisig, és elkülöníthetjük a fibrozitiszt más reumatikus állapotoktól – És mindenekfölött fontos az, hogy drámaian nőtt a fibrozitisz okainak kutatása.

Mégis, a jelentős haladás ellenére a fibrozitisz még mindig rejtély maradt. Bár tudjuk, hogy tünetek és jelek előre megadható együttese az aktuális ok fedve marad.

A fibrozitisz mindazonáltal a leggyakoribb oka az idült reumatikus panaszoknak

Minden korban előfordul. Az az alapállapot, amely körül forog a legtöbb reumás bántalom. A fibrozitisz megismerése kulcsot ad igen sok reumás panaszhoz.

Egyes szakírók szerint más nevet kellene használni, például izomfeszüléses reuma, fibromialgia, izom bőnye-fájdalom és egyéb…

… Ma a leggyakoribb alternatív elnevezés a fibromialgia („rostos szöveti sajgás”). Azzal érvelnek, hogy a fibromialgia szó a fő jellegzetességet emeli ki – a szövetek fájdalmasságát – anélkül, hogy a probléma háromféle okára célozna.

Nos, a fibrozitisz inkább a nőket érinti, mint a férfiakat, különösen az idősebb tizenéveseket, a húszas, harmincas és még a negyvenes éveikben járókat is. Bár gyermekek is kerülhetnek ilyen állapotba, felnőttkorúak sokkal inkább.
Ritkább, hogy középkorúak vagy idősebbek kapjanak hirtelen fibrozitiszt. Annál inkább lehetséges, hogy hosszú évekig volt enyhe bajuk – amely azután későbbi életükben rosszabbodott!

A fibrozitisz és a gerincstruktúráktól kivetített mély fájdalom tünetei és jelei között szoros összehasonlítást lehet tenni. Az is igaz, hogy a fibrozitiszben szenvedők legtöbb tünete a nyak és a hát alsó részében és az ezekkel kapcsolatban álló tájakon jelentkezik, mint a vállakban, a mellkasban, a fartájon és a lábakban.

Fibrozitiszben szenvedők izommerevségről is beszámolnak, különösen a nyak és vállak környékén. Normális izomműködésben gyakori, hogy különböző izomcsoportok ritmikusan összehúzódnak, mások elernyednek.

Fibrozitisz esetén az izmok gyakran rendezetlenül feszülnek meg és nehezen ernyednek el – mondjuk akkor, ha a kar az ellenkező irányban mozdul el.

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

60

MozogjunkJobban.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]