Fáj a dereka? Nézze meg, mi lehet az oka!

A derékfájás leggyakrabban a deréktáji izmok fájdalmasságát jelenti. Okozhatja maguknak az izmoknak a betegsége (pl. izomgyulladás), ezt elsődleges izomfájdalomnak nevezik. Kiválthatja az izmok fájdalmasságát az idegek vagy a gerinc kóros elváltozása, sőt több más betegség is, tehát ebben az esetben az izomfájdalom csak másodlagosan következik be.

A deréktáji izomzat fájdalma lehet heveny vagy idült. A heveny fájdalom két jól ismert formája az izomláz és a heveny lumbágó, az ún. “Hexenschuss”, boszorkánylövés. Az izomláz egyszeri, rövid ideig tartó terhelés után jelentkezik. Jól ismerik a sportolók, de ismeri mindenki, aki a megszokottnál jóval többet gyalogol vagy nehezebb testi munkát végez. 

A heveny lumbágót gyakran valamilyen hirtelen mozdulat, nehéz súly emelése vagy hűlés váltja ki. Előfordul, hogy a heves fájdalom a beteget 1- 2 napig fekvésre kényszeríti. Mivel az izmok legkisebb nyújtása is görcsös fájdalmat okoz, a beteg önkéntelenül olyan testtartást vesz fel, amelyben az izmok ellazított helyzetben vannak. A heveny, elsődleges izomfájdalom rendszerint 1-2 nap alatt jelentősen csökken, a beteg néhány nap után könnyebben mozog, s ilyenkor már az előírt torna elősegíti gyógyulását; hosszabb-rövidebb panaszmentes időszak után azonban a fájdalom kiújulhat, esetleg még hevesebb és tartósabb lehet. 

Az izmok idült betegsége lassan, fokozatosan fejlődik ki. Kezdetben csak bizonyos mozdulatokra vagy nagyobb lehűlésre támad a fájdalom, később egyre sűrűbben jelentkezik és egyre tartósabbá válik. Az idült jellegű izomfájdalmak oka gyakran az izomzat túlerőltetése. Kifejlődhet a görnyedt tartással végzett vagy nehéz súlyok emelésével járó munka következtében. A túlerőltetésen kívül létrejöttében gyakran szerepel a beteg szervezetében rejlő, hajlamosító tényező, például a lúdtalp, az X- vagy O-láb, vagy más tartási rendellenesség. 

derekfájásMásodlagos izomfájdalomról van szó akkor, ha tulajdonképpen nem maga az izom beteg. Éppen a derék az a testrész, ahol a leggyakoribb a másodlagos izomfájdalom.

Hosszú sora van azoknak a betegségeknek, amelyek kiváltják; a legtöbb esetben az ok a csigolyák kopásos elváltozása, az ágyéki gerinc elfajulásos betegségei. A csigolyáknak, a porcoknak és a csigolya közti ízületeknek a betegségei az izomzat fokozott megterhelésével járnak, s ennek következtében a deréktáji izmok állandóan görcsösen összehúzódnak. Az állandósult izomgörcs másodlagos izomfájdalmasságot vált ki.

Ha a beteg csigolya közti porckorong laposabbá válik, rugalmassága csökken és előboltosul, létrejön az ún. –porckorongsérv.

A kitüremkedő porckorong nyomja a gerincből kilépő idegeket, amely végig az alsó végtagba kisugárzik. Ez az isiász, az ülőideg zsábája, amely erős fájdalmat okoz  a derékban.

A  Bechterew-kórnak, az ágyéki csigolyák tuberkulózisának gyakran első tünete a derékfájás, és csak később csatlakoznak hozzá egyéb panaszok is.

Derékfájást okozhatnak a medencében elhelyezkedő szervek, elsősorban a női szervek betegségei is.  Gondos vizsgálattal kell kideríteni, hogy milyen kóros elváltozás kelti a derékfájást. Amennyire sokféle lehet az ok, annyira különböző a gyógykezelés módja is. A másodlagos izomfájdalmakat nem lehet könnyen és gyorsan megszüntetni. Nemcsak az izomfájdalmat, hanem az alapbetegséget is gyógykezelni kell.

 A derékfájás okának megállapítása és a gyógykezelés orvosi feladat. Helytelen az a szokás, hogy a betegek orvosi vizsgálat nélkül erélyes melegkezelést és masszázst alkalmaznak. Egyes esetekben előnyös lehet, azonban sokszor káros hatása van. Némely esetben a megoldás csak műtéti lehet.

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

61

MozogjunkJobban.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]