Segítünk megérteni az ízületek működését!

Testünk legtöbb ízülete, így az ujjízület is lehetővé teszi, hogy benne két, nyugalomban semleges helyzetű csontvég számos mozgást végezzen le- és felfelé. Az ízület tehát egy sor játékra képes. 

Az alsó háti kis ízületeknél egyik irányban minimális mozgás lehetséges, míg egy másik irányban sokkal nagyobb. Az ízület normálisan a mozgási végkitérése közelében helyezkedik el. Mégpedig a hátrafelé mozgás végéhez közel. Ha további hátrahajlás következik be, az ízület eléri normális végkitérését.
E ponton a fokozódó szöveti nyomás hatni kezd az ízület körüli képletekre. Ez a helyzet látható például a kézujjak ízületeinél – Mozdítsuk hátra a mutatóujját ameddig csak megy, amíg az ízületek elérik vészhelyzetüket. Ha nyomva tartjuk az ujjat ebben a hátrafeszített kitérésben, rövidesen fájdalmat érzünk.

Hasonló jelenség játszódik le a hát alsó részén is, amikor a kisízületek kimozdulásuk végpontjához érnek:

A mindennapi élet ismétlődő erői vagy az eséstől, csavarástól származó hirtelen lökés megfeszíti az ízületet és fájdalmat eredményez. Az ízületet ilyen abnormálisan feszített helyzetbe juttatják egyebek között a tartási hiperlordózis és az alsó háti gerinckorongok degenerációja. Az elfajulás eredményeképpen a hátrafelé ható nyomás fokozódik az ízületekre. A hiperlordózis sportoláskor fordulhat elő, mint például tornázáskor vagy teniszben adogatáskor. De fennállhat  már születéstói,  tartásváltozás következtében.

Hiperlordózis jöhet létre a hasfal izomzatának elgyengülése következtében, vagy annál, aki pocakot ereszt:

Az utóbbiak klasszikus példája a pókhas. Itt a test súlypontja előre tevődik, hogy megtartsa álló helyzetét, az ilyen has birtokosának növelnie kell gerince hátrahajlását. Ezáltal fokozódik a nyomás a kisízületekre és érzékeny ízületi tokjukra, amivel megnő a fájdalomérző idegek izgalmának kockázata.

Pontosan ez az, ami terhességnél is megtörténik. Amint a magzat növekedése során kiemelkedik a medencéből, a has szabályszerűen megnő, és ellensúlyozására kialakul a fokozott alsó háti ív, ami gyakran von maga után fájdalmakat, különösen a terhesség későbbi szakaszában.

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

30

MozogjunkJobban.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]