Amit tudni érdemes a fibrozitisz leggyakoribb jeleiről

Az ellenőrző vizsgálatok mindenekelőtt arra irányulnak, hogy van-e eltérés a test működését fenntartó rendszerekben, így a keringésben és a légzésben (beleértve a szívet, a tüdőt és az érrendszert), továbbá a vesékben, a gyomor-bél és a hormonrendszerben – bármi változás valamelyik szervben.fibrozitisz

Az ízületeknek normálisan kell mozogniuk, még ha olykor merevebben vagy fájdalom árán. Ne mutassák gyulladás jeleit; duzzadást vagy vörösödést az ízület fölött. Ne találjunk a nagyobb idegek vagy izmok működésében sem abnormalitást.

Az érzékeny pontok hasonlók, de nem azonosak a kiváltó pontokkal. Az utóbbiak izmokban fordulnak elő bizonyos körülmények között. Az ilyen kiváltó pontra kifejtett nyomás fájdalmat okoz, és úgy sugárzik ki, hogy pontosan utánozza a panaszt.

A kiváltó pont mindig egy izomban jelenik meg, míg a fibrozitisz több izmot is magában foglalhat. Mindenkinek van érzékeny pontja, még ha az általános sajgás tünetei hiányoznak is. Végezze el a következő tesztet. Fogja meg a fő izmot a nyaka és a válla között, és enyhén csípje meg. Sokkal érzékenyebb, mint a csípési vagy érzékeny pont közvetlen közelében, akárcsak pár centiméterre is.

Az embernek érzékeny a könyöke alatti csontos pontja is, az alkar felső részén. Ez sokkal inkább hajlamos az érzékenységre, mint a környező területek.  Fibrozitiszban szenvedőknél az ilyen pontokon sokkal kifejezettebb az érzékenység, mint általában azoknál, akiknek nincsenek tünetei. Kanadában nagyon világosan kimutatták ezt fájdalom-nyomásmérővel.

Az érzékeny pontok zavart és vitát váltanak ki az orvosok között. Sokan azzal érvelnek, hogy a jelek nem valósak, mert semmit sem lehet látni. Mégis, ha tekintetbe vesszük a különböző összes jelet, el kell ismerni, hogy az érzékenység nagyon fontos klinikai jel. Melyik orvos diagnosztizálna és műtene appendicitiszt olyan betegnél, aki nem jelzett érzékenységet a féregnyúlvány tájékán?

Mi utalhat még fibrozitiszre?

Másik fontosabb lelet a fibrozitiszes betegnél a dermatográfia vagy vörös „fellobbanásos” bőrreakció. Ez azt jelenti, hogy a bőr már enyhe stimulálásra is jobban reagál, mint normálisan. Például, ha a bórt a háton a lapockák között körömmel megkaparjuk, röviddel utána vörös vonal jelentkezik a nyomán. Ez normális.

Fibrozitiszeseknél ugyanez a karmolás nagyobb vörös reakcióval jár, még enyhe duzzadást is okoz a bőrön ott, ahol körmünket végighúztuk. Ezt nevezzük dermatográfiának.

Azok, akiknek nincs fibrozitisze, változó módon reagálnak az ingerekre. Egyesek nagyon, mások alig. A fibrozitiszban szenvedők azonban annál inkább. Van átfedés némely normál eset és egyes fibrozitiszes ember között, ami igaz az érzékeny pontokra nézve is.

Tünetmentes egyének között is van olyan, akinek az érzékeny pontjain ugyanannyira váltható ki reakció, mint fibrozitiszben. Ám ezek kivételek. Mindenesetre rámutatnak arra, hogy a jelzett fizikai leletek kapcsolódnak ugyan a fibrozitiszhez, de nem szükség-szerűen okai annak.

A fibrozitiszban szenvedők izommerevségról is beszámolnak, különösen a nyak és vállak környékén. Normális izomműködésben gyakori, hogy különböző izomcsoportok ritmikusan összehúzódnak, mások elernyednek. Fibrozitisz esetén az izmok gyakran rendezetlenül feszülnek meg és nehezen ernyednek el – mondjuk akkor, ha a kar az ellenkező irányban mozdul el.

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

30

MozogjunkJobban.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]