Amit mindenképpen tudnia érdemes a hát görcsös fájdalma kapcsán

A hátfájás legtöbbször túlterhelésre, sérülésre vagy gyulladásra adott válaszreakcióként fellépő izomgörcs. 

A görcs az izom akaratlan összehúzódása (ilyen a kéz görcsös tartása, amikor nem tudjuk kinyitni az öklünket). A szervezet így teszi mozdulatlanná a sérülés környéki izmokat, mintegy „rögzítősínt” építve köré. A hátban észlelt csomó tehát valójában fontos funkciót lát el: A gerinc mozgását korlátozva megvéd a további sérülésektől.

A görcsöt kiváltó okok éppen olyan változatosak, mint maguk a sérülések!

Állhat a háttérben:

  • megerőltetés (például, ha egy hosszabb kihagyás után hirtelen túl sokat sportol),
  • az izomműködés egyensúlyának felbomlása,
  • baleset,
  • esetleg egy rossz mozdulat.

Előfordulhat akkor is, ha az izmok kifáradnak, mert rossz a tartása, vagy hosszabb ideig marad ugyanabban a testhelyzetben (egész nap gépel). Előidézheti továbbá a csigolyák, az izmok, a szalagok, az inak vagy a porckorongok sérülése, gyulladása.

A görcs okozta fájdalom nyugvópozícióban is erős lehet, de mozgás közben még inkább felerősödhet

A makacs fájdalom nehezen múlik el, viszont annál könnyebben becsaphatja az embert: Időnként enyhül, úgy érezzük, jobban vagyunk, ám elég egy rossz mozdulat, és a fájdalom visszatér.

Sokan ilyenkor azt mondják: „Akkor is kibírom!”, és összeszorított foggal tűrnek. Ne tegye! Ne akarja éppen fájdalom esetén bebizonyítani, milyen kemény fából faragták!

Ha fáj vagy görcsöl a háta, a teste feszült, hiszen más izmoknak kell többletmunkát végezniük, hogy bizonyos mozdulatokra ön továbbra is képes legyen. Ez a keringést is megzavarhatja, mert az anyagcsere salakanyagai nem tudnak megfelelő ütemben távozni. Az adrenalinszint emelkedhet, a szívverés és a légzés gyorsulhat, mindez kimerültséghez vezethet.

Ha szükséges, szedjen fájdalomcsillapítót!

Ha a fájdalom olyan mértékű, hogy már gyógyszerre van szüksége, mindenképpen forduljon orvoshoz! A nem szteroid gyulladáscsökkentők jelenthetik az első védvonalat az ilyen típusú hátfájással szemben ⇒ Mivel gátolják a prosztaglandin (a gyulladáskeltő, a fájdalomérzékelő receptorokat aktiváló hormon) termelődését, megfelelő alkalmazás mellett csökkenthetik a fájdalmat és a gyulladást a gerincet támasztó izmokban, illetve az azokat körülvevő lágy szövetekben (inakban, szalagokban).

Fájdalom esetén a szervezet védekezni kezd a további sérülések ellen, ezért feszültté válik. Mindez sok energiát vesz el, felbomlik a testműködés egyensúlya. Ha a fájdalom enyhül – még ha csak ideiglenesen is -, nincs már olyan nagy szükség a védekezésre, így lehetővé válik a sérült izom mozgatása.

Ne használja azonban a gyulladáscsökkentőket a fájdalom eltitkolására egy orvosi vizsgálat során! Ha azonban gyógyszerek nélkül már nem tud meglenni, olyan problémával áll szemben, amelynek a megoldásához más megközelítésre van szükség!

A nem szteroid gyulladáscsökkentőknek lehetnek bizonyos mellékhatásaik is, amelyekkel számolnia kell: hányinger, székrekedés, hasmenés, gyomorfekély. Egyes fájdalomcsillapítók gátolják a véralvadást, ezért előfordulhat, hogy lassabban áll el a vérzés, továbbá gyomor- és bélrendszeri panaszokat, fülzúgást okozhatnak, súlyosbíthatják az asztmát, a csalánkiütést vagy a köszvényt is.

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

61

MozogjunkJobban.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]