A hát- és derékfájdalom jellemzése

Főleg 45 éves kor alatt, a megfázásokat követő hát- és derékfájdalom miatt kerülnek a legtöbben betegállományba. A felnőttek nagy része élete során szinte biztos hogy szembenéz a kellemetlen és zavaró, olykor pedig vissza-visszatérő hát- és derékfájdalmakkal.

A hátfájdalomról

Az emberi test kifejezetten hajlamos a hátfájdalomra, különösen az ágyéki gerinc környékén, mert ez a szakasz van leginkább kitéve a test teljes súlyának. A hát fájdalma részben magyarázható a felegyenesedett testtartással, mert “a gerinc eredetileg négylábú járása volt tervezve”. hatfajas-derekfajas-isiasz-idegbecsipodes-06

A háttájdalom diagnosztizálása a beteg kikérdezésével és a testi vizsgálatok elvégzésével kezdődik. Ha a fájdalom súlyos, és kezelésre nem reagál, vagy komolyabb lábfájdalom észlelhető, képalkotó vizsgálatok is szükségesek.

Az ágyéki porckorongok, idegek érintettsége esetén a CT vagy MR felvételek fontosak a diagnózis felállításához. Csontvizsgálat és elektromiográfia (röviden: EMG) szükséges még az ideg- és izomkárosodás felméréséhez.

A derékfájdalomról

A derék az ágyéki gerincszakasz igen fontos szerkezeti „eleme”, mert sokirányú mozgást végez (fordulás, csavarodás, elő-re-hátrahajlás), ugyanakkor biztosítja az álláshoz, járáshoz és emeléshez szükséges erőt és stabilitást is.

Deréktájunk helyes “működése” tehát létfontosságú a mindennapi életben!

A derék fájdalma és merevsége súlyosan korlátozza a normális életvitelünket, csökken a munkaképesség, romlik az életminőség. A fájdalom lehet éles és hirtelen kialakuló, de lehet folyamatos és tompa is.
Időnként lumbágónak Is nevezik, a láb zsibbadását és fájdalmát okozó betegséget pedig isiász névvel illetik.

Derékfájdalom alakulhat ki például egy rosszul kivitelezett emelés esetén is (nehéz tárgyak emelése). Általában inkább a szalagok rongálódása, húzódása okozza, valamint az ízületek, a porckorongok és a csigolyák közötti puhább csontszövet hosszú távú igénybevétele.

A visszatérő hát- és derékfájdalom legjobb kezelése a gyógytorna, bár sokan próbálkoznak alternatív gyógymódokkal (pl. csontkovácsolás) is. Egyes esetekben az ízületekbe helyi érzéstelenítő és kortikoszteroid kombinációját adják injekció formájában.

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

30

MozogjunkJobban.com © Copyright

Kapcsolódók |

Hasonló cikkek, témák
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]