A deréktájba kisugárzó fájdalom 2 lehetséges forrása

Porckorong-problémákból adód panaszok legtöbbször a deréktájékon fordulnak elő. A statikus eredetű keresztcsonti fájdalom, vagy a gerincoszlop-artrózis fájdalma legtöbbször szintén ezen a területen érezhető. hatfajas-derekfajas-isiasz-idegbecsipodes-03

Statikus eredetű keresztcsonti fájdalom

Milyen a fájdalom? – A porckorongsérv kidudorodásának mértékétől, és az érintett struktúrákra nehezedő nyomástól függően a fájdalom lehet tompa és sajgó, de nyilalló, és a lábakba kisugárzó is. Viszketésként, “hangyák mászkálásaként” vagy zsibbadás érzeteként is megnyilvánulhat.

Mi fáj? – Általában a legalsó ágyékcsigolya a keresztcsont fölött. A porcok és a kis csigolyaízületek ízületi tokjai is fájhatnak, éppen úgy, mint az az erős szalag, mely a gerincoszlopot teljes hosszában végigkíséri, és részben annak csontos részeivel, részben a porckorongokkal áll kapcsolatban 

Mikor jelentkezik a fájdalom? – Nagyon eltérő, a károsodás helyétől függően: általában mozgás közben vagy bizonyos testtartásoknál, kiváltképpen hajoláskor, néha homorított derékkal való erős kinyújtózkodáskor. Éjszaka általában gyengébb a fájdalom. Hosszabb nyugalmi állapot után elmúlhat, reggel pedig felkeléskor (függőleges irányú nyomási igénybevételnél) ismét észrevehetően megerősödik.

Gyakran vannak fájdalommentes periódusok, melyek órákig, vagy akár napokig is tarthatnak.

Mi váltja ki a fájdalmat? – A gerinccsatornában kitüremkedő porckorong vagy egy sérült, illetve kinyomódott kis porckorongrész, mely főként az ideggyökerekre, de a szalagokra és a csonthártyára is nyomást gyakorolhat.

Hogyan reagál a szervezet a fájdalomra? – Próbálja nyugalmi állapotba hozni a fájdalmas területet, egy bizonyos tehermentesítő tartásban rögzítve. Vagy a fájdalom keletkezésében részes izmok működésének reflexes kikapcsolásával, ami által egy látszólagos “bénulás” keletkezik, mely lehúzódhat egészen a lábakba. 

A gerincoszlop-artrózis fájdalma

Akár a porcok, akár csigolyák csontos részeinek elváltozásai a gerincoszlop minden szakaszában előfordulnak. A nyakcsigolyák területén éppen úgy jelentkezhetnek, mint az ágyékcsigolyák területén.

Milyen a fájdalom? – Általában nem heves, inkább “küszöb alatt” észlelhető. A meglévő porc- és csontelváltozások mértékétől és helyétől függ. Ugyanakkor a szalagok nyomásakor hasogató, az ideggyökerek nyomásakor szúró, isiászhoz hasonlóan szaggató, olykor mély és tompa is lehet.

Mi fáj? – Az érintett csigolyaízület, annak ízületi tokja, az ingerelt szalagok és a megfeszült izomzat.

Mikor jelentkezik a fájdalom? – Általában küszöb alatt mindig jelen van, gyakran a mozgástól függetlenül, de a csigolyák elmozdulásakor erősödhet. Gyulladásos, irritált ízületek esetén nagyon felerősödhet, úgy, hogy már nincs tehermentesítő testtartás.

Mi váltja ki a fájdalmat? – Az érintett csigolyák túlmozgékonysága, szalagsérülés, ínhüvelygyulladás, rándulás vagy ütés, túl nagy ízületi játék, lehetséges ízületi meszesedés.

Hogyan reagál a szervezet a fájdalomra? – Az izomzat beidegzése folyamatosan törekszik a túlmozgó ízületek korrigálására, helyükön tartására. A hát nyújtóizmai erőteljes megfeszülnek. Tehermentesítő mozgásként a derék túlzottan homorúvá válik, a keresztcsont üléskor  – a tartás hiányában – jellegzetesen hátrafelé púposan kidudorodik.

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

61

MozogjunkJobban.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]